Strömavbrott!

Idag kl 13.25 gick strömmen över stora delar av Sotenäs kommun. Vi drabbas omedelbart av detta, då vi endast har el som kraftkälla och pannorna slutar direkt att koka, vilket stoppa destillationen. När strömmen efter 25 minuter kom tillbaka tog det en god stund att få dem att koka upp igen. Som tur var så befann sig pannorna mot slutet av svansen på körningarna, varför det inte ger någon karaktärsmässig påverkan – men nog ger det en ökad energiåtgång och viss förlust av alkohol med den här typen av avbruten destillation.

Som bekant kräver en destillation att innehållet i kitteln kokar (rejält), för att avge starkare ångor än vad innehållet i kitteln håller. Kokpunkten i vätskan är också högre, ju svagare blandningen är (spritpannan kokar vid ca 84-85 grader C och temperaturen stiger sedan, till dess den är runt 100 grader C när styrkan är kring 1 %).

Det gäller att inte befinna sig i fatlagrets mörkaste vrår när strömmen går…

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *