Svenska Eldvatten, ”Bunna”

Den nya, oberoende buteljeraren Svenska Eldvatten har från och med mars 2012 släppt tre stycken single cask-buteljeringar av Bunnahabhain (gemenligen förkortat ”Bunna”); två stycken av den mycket torviga varianten från 1997, brända samma dag men fyllda på olika typer av fat, plus en från 1991 av den vanliga otorviga Bunna, fylld på ett Sherryfat. Den senare blir här föremål för bedömning:

Bunnahabhain 1991 (20 yo), Sherry butt @ 54,2 % – doften ger ektoner med lite saltstänkt hav, Sherryfruktighet med röda äpplen, muskot från faten och viss ton av svartpeppar (en tydlig markör för just Bunna). Smaken bygger på fruktig Sherrykaraktär, valnötter, stranden med alla dess toner, lätt sälta och en ekig krydda med viss örtighet (och lite svartpeppar). Sherry med pomerans i eftersmaken, basilika och ektoner, Earl Grey-känsla med ekiga tanniner efter ett tag. En mycket habil prestation av den ofta utmärkta Bunna, med fylliga toner, snygg och tydlig leverans och en njutning för den som gillar Sherrylagrad whisky; sammanfattningen är ”Sherrytoner och lätt saltade valnötter”.

Betyg: 89/100

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *