Bottensats i jäskar

Fick en fråga igår, angående vad man gör med de döda jästceller som sjunker till botten av jäskaret, efter att jäsprocessen fullbordats.

Ett enkelt svar – man spolar ur dem och med in i mäskpannan. Dels innehåller de en del alkohol i uppslamningen, dels kommer koket i mäskpannan att frigöra en hel del arom- och smakämnen som är viktiga för whiskyns karaktär.

Man spolar alltså rent, med vanligt vatten. Detta kan dock vara lite lurigt med i vart fall vårt jäskar nr 1, som har en något flackare botten än nr 2 och 3. Detta gör att det inte rinner av lika lätt, särskilt inte om bottensatsen stått bortåt en vecka och kunnat packa ihop sig. Allt skall dock med.

Efter renspolning skall sedan jäskaret också skrubbas ordentligt rent, eftersom det annars finns risk för bakterieinfektioner i nästföljande sats med vört/mäsk.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *