Flugfri fenolvört

Under dagens (lördag 21 april) whiskyskola med whiskybloggarna Johan Baeckström, Tommy Deile och Fredrik Strömberg så togs det ett antal prover av både det ena och andra, det doftades och det testades och ifrågasattes. Allt mycket bra. Ett av proven var ett till hälften fyllt vanligt provningsglas (våra tulpanformade och mycket bra dito) med vört direkt från det som rann ner i jäskar nr 2. Det är väldigt sött och maltsmakande, vört. I vårt fall med en mjuk men ändå distinkt ton av torvrök, från den torvrökta malt vi använder.

Glaset med vörten blev stående till en bit in på seneftermiddagen och koms ihåg först under städningen.

Trots att det så här års har börjat visa sig en hel del flygfän, från mygg till flugor, så var detta glas helt obefläckat och till synes obesökt av någon levande varelse med vingar. Däremot var en tom temugg på brickan bredvid besökt av flera små flygande fän. Detta framstod som lite udda, med tanke på den uttalade sötman hos vörten, vilken borde ha sammaverkan som en fuktig sockerbit skulle ha på vilka insekter som helst. Glaset flyttades därför tätt intill den tomma temuggen. Vilket fick till följd att flygfäna i densamma gav sig av, efter en liten stund. Ingen närmade sig glaset med vörten.

Det enda skäl som kan föreligga för detta borde vara att vörten är så pass fenolhaltig att den uppfattas som osmaklig av flygfäna. Nu är fenoler (som ger röktonerna i whisky) förvisso giftiga i högre koncentrationer, men inte i den omfattning som är aktuell i whisky, så den praktiska frågan är om det går att använda vår vört som flug- och myggmedel, månne? Synd bara att vört har en tendens att dofta tämligen oangenämt efter att ha mognat på huden en stund…man kan riskera att stöta bort fler och andra än de man avsett.

Meddelas kan också att våra medarbetare jästcellerna är uttalade anhängare av vår vört, som ges fem skumkronor av fem möjliga.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *