Mortlach 15 yo (SMWS 76.78)

Mortlach är det äldsta destilleriet i Dufftown, den lilla staden (eller snarare: byn) öster om Inverness, i området ”Speyside”, som har hela sju destillerier aktiva även idag. Förmodligen den största koncentrationen av destillerier någonstans…

Mortlach är vidare väldigt speciellt i sin process, med en särskild liten panna, med sliten kopparplåt, som kallas för ”the Wee Witchie” och som är väldigt väsentlig för karaktären på den något svavelosande (eller ”köttiga”) Mortlach.

Scotch Malt Whisky Society, eller ”SMWS”, är en kommersialiserad förening som erbjuder single cask (enstaka fat) buteljerade för dess medlemmar – man måste alltså vara medlem för att få köpa. Se vidare på smws.com eller smws.se för svenskar.

Nå, Mortlach:

Mortlach 15 yo (SMWS 76.78) fresh Sherry butt @ 55,8 % – fruktig doft med klara toner av mörk choklad, kola, citrusskal, malt och en mycket lätt svavelton som lädersula. Smak med apelsinmarmelad, vaniljfudge, subtil ek, choklad eller kaffe, banan eller blommigt äpple, återigen lätt läder. Eftersmak på Demerarasocker, apelsinmarmeladklyftor (Fazer), muskot, kardemumma, brylépudding och lätta stråk av rök. Sammanfattat är den expressiv och välbalanserad, homogen i karaktären och mycket drickbar; ”Demerara och lätthänt Sherryfat”. Betyg: 88/100

Mortlach är definitivt en av de tyngre whiskysorterna och kan ha betydande karaktär, passar ofta särskilt bra ihop med Sherryfat, eller i vart fall fat som bidrar med mycket karaktär till whiskyn – annars kan dess relativt svavelosande destillat framstå som något rått. I dess bästa stunder är det helt klart en av Skottlands bättre whiskies.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *