Springbank, provning

Det finns vissa destillerier vars whisky man gärna återkommer till – och som man ofta också har all anledning att återkomma till. Springbank är ett sådant destilleri. Som ett av få familjeägda destillerier har de haft en lite upp-och-ner och hit-och-dit tillvaro från tid till annan. Men de har inte sällan lyckats prestera glimrande bra whisky (och några exempel på mindre väl balanserad sådan).

Springbank har inte bara en i dagens läge udda lokalisering mitt inne i den lilla staden Campbeltown ute på den långa halvön Kintyre, utan också en udda destillationsmetod. Man har tre pannor, men har bara partiell trippeldestillation, där ca 20 procent av laddningen i spritpannan tas direkt från den första pannan (mäskpannan), medan resten är antingen huvud och svans från förra spritkörningen, eller dubbeldestillerat och således från mittenpannan. Därtill använder man bara egenmältat korn och låggravitationsmäsk med kring 4,5 % alkohol. Klart som korvspad?

Den buteljering som kanske mest har spelat rollen som Springbanks signaturwhisky genom åren är 21-åringen. Den fanns redan kring mitten av 1990-talet på Systembolaget och då till idag högst beskedliga priset av en dryg femhundralapp. Kring år 2000 försvann den, eftersom man hade ett produktionsstopp från ungefär 1980 till 1987. En liten buteljering gjordes 2004, men den var då rimligen något mer än 21 år och till dels kanske också med än äldre whisky i sig. Efter den lilla batchen har vi fått vänta ända till nu, 2012, innan 21-åringen är tillbaka, nu iklädd ny och guldskimrande (rätt osnygg) förpackning med magnetlås. Mot bakgrund av denna återkomst var det ett bra läge för en Springbankprovning, där 2004 års utgåva ställs mot 2012 års, med tillägg av ytterligare fem Springbank – i tur och ordning 1997 ”Batch 2” (54,9 %), 10 yo från en fresh Bourbon barrel (59,1 %), 15 yo (46 %), 18 yo (46 %) och, efter de båda 21-åringarna, 17 yo från två Port hogshead (51,2 %). Fyra tasting notes är som följer:

Springbank 15 yo OB @ 46 % – doft med tydlig läderton, tobak, valnötter och en Pedro Ximenez-lik vinös ton. Flödig frukt och fruktskal i smaken, med en lätt bitterhet som stadgar upp. Fräscha fruktskal, nötter och sötmandel i eftersmaken. Något av en ”Sherrybomb light” och med mycket fruktighet, men också med bra balans och skamlös drickbarhet. Betyg: 90/100

Springbank 18 yo OB @ 46 % – doft med en mjuk vägg av Sherryfruktighet, citrusskal, rostade nötter, mandelmassa, en kanderad ton samt jordkällare. Marmeladig fruktighet i smaken, med apelsin, äpple och pärontoner. Eftersmaken har mer päron, vanilj, nötter och en lätt ekkrydda i form av nejlika. Klart mjuk med tyngd och balans, stor kompakthet. Betyg: 91/100

Springbank 21 yo OB (2004) @ 46 % – wow! Frukt, koncentration, silkig struktur, sandelträ, muskot, vanilj, stråk av chilli… Smaken är en veritabel fruktkompott, muskot från eken, läder och viss gräsighet, med tydliga malttoner. Torrare maltig bas i eftersmaken, honung, lätt estriga fina kryddor. Mycket komplex och välavvägd, men ändå med stor karaktär. Betyg: 94/100

Springbank 21 yo OB (2012) @ 46 % – doft med rostad kola, ren ek, viss fruktighet samt muskot och ingefära. Smak med syltig frukt, kanel, nya läderskor och en mycket lätt, svettig ton. Bakade äpplen i eftersmaken, mer kanel, rostad ek och en mycket lätt dunst av svavel (faktiskt en tillgång). Tung, fatdominerad, bra balans men inte så höggradig elegans; vinner starkt på luftning. Betyg: 92/100

Så, gammal är alltså äldst – det var ingen tvekan om att 21-åringen från 2004 var den whisky som hölls främst. Det hade förstås varit mycket intressant att prova den även mot en 21-åring från 1990-talets slut…

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *