Ardbeg, igen (10 yo)

Det är ingen större hemlighet att vi här på bränneriet gillar rökig whisky. Så därför kommer det under de närmaste dagarna några tasting notes från en provning som jag (Pär) höll för ett par dagar sedan. Först ut är ännu en Ardbeg…

Ardbeg 10 yo (Scotch Malt Whisky Society, nr 33.96 @ 56,7 %) – från en refill Sherry butt, så är detta en mycket smakrik och karaktärsfull whisky. Doften har massor av mörk choklad, typisk rökt frukt och tjärtamp, liksom jord, men också tydlig kanel, mycket lätt gummi samt en påfallande blommighet som dock håller sig relativt väl i bakgrunden. Len och rund smak med stor kraft, främst med toner av vanilj, kakao och tjock rök. Eftersmaken är kristallklart densamma som hårt torvrökt malt, med tiden med en touch av apelsin från fatet. Kraftfull, mycket bra, mycket mogen, mycket tydligt från ett högklassigt sherryfat; ”torvrökt malt och apelsintjära”. Totalt betyg: 91/100

Riktigt, riktigt bra. Stor karaktär med god balans.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *