Benromach

Benromach är ett destilleri i utkanterna av den lilla staden Forres, öster om Inverness, i området som kallas för ”Speyside” inom whiskyvärlden. Det grundades 1898 och kom att läggas ner på 1980-talet, men köptes och återstartades 1998 av den oberoende buteljeraren Gordon & Macphail från närliggande Elgin. Kvaliteten brukar vara hög på deras whiskies, varför det nu efter några år kan vara läge att testa…

Benromach ”Lat 57, 2nd Release” (Oct 200-Apr 2008; cask # 579, fresh Sherry hogshead; 57 %) – detta är en stor, tydlig och klart fruktig Sherrystil, med söta apelsiner, vanilj, lätta inslag av muskot, bakgrund av malt samt tydligt nyklippt gräs i doften. Mycket tydlig vaniljig vitek (Quercus Alba) i fatet; toner av söta och grillade apelsiner, muskot, malt och lite läder. EFtersmaken ger toner av Ahlgrens bilar, med en del muskot och nejlika. Mycket mogen, mycket färdig, mycket bra; blir lustigt grumlig redan av bara ytterst lite vatten. Sammanfattningen är ”fruktig Olorososherry och muskot”. Betyg: 90/100.

Dena whisky visar precis hur avgörande viktigt ett fat av hög kvalitet är, snarare än den tid som whiskyn har legat på fatet.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *