Kilchoman ”Machir Bay”

Kilchoman är Islays nya bränneri/destilleri, som började producera 2005 – en traditionellt torvrökig whisky från den legendariska ön i väster. I relativ mening en klart begränsad produktion och med vissa ”runs” baserade enbart på malt från den egna farmen och det egna mälteriet (med en helt egen karaktär). Huvudparten av malten kommer annars från Port Ellen maltings, på andra sidan ön. Man har nu nått såpass ålder att man släppt ”Machir Bay” (uttalas tydligen ”Macker Bay”), döpt efter den stora och fantastiskt vackra stranden nedanför bränneriet. Det blev nu dags att pröva denna nykomling…

Kilchoman ”Machir Bay” @ 46 % – klart fräsch doft med havssälta, söt citrusfrukt, fudge, lätt läder och en örtig fräschör. Smaken är maltig med tydligt söt citronton, fudge och lätt tjärig torv. Mer tjärig med karamell i eftersmaken, sälta med söt lakrits. Mycket fräsch, bra balans och långt driven mognad, särskilt för sin ålder på mellan 3 och 6 år; ”fräscht tjärig sälta och söt citrus”.

Betyg: 89/100

Japp, det är en klar köprekommendation. Inte för att vi är förvånade, egentligen.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *