Utjäsningsgrad

För att återknyta till inlägget den 28 maj, så har den mäsken nu gått igenom bränningarna. Som framgick i det inlägget så var det varmt ute och i lokalen, vilket gjorde att jäsningen rivstartade. Den kom snabbt upp i 37 grader C och misstankar om en sämre utjäsning fanns. Detta kan nu bekräftas – utjäsningen blev direkt dålig, som en effekt av den kombinerade aningen höga inmäskningstemperaturen (”strike temp”) och våldsam jäsning. Detta har nämligen gett både sämre konvertering av stärkelse (från malten) till sockret maltos och vad som väl kan kallas för ett inslag av omfattande kollektiv harakiri från jästcellernas sida (de dör ju om temperaturen går över 37 grader och det såg de själva till att den gjorde i detta fallet, varför maltosen inte hann jäsa ut helt).

Dock märks det ingen som helst skillnad i karaktär på råspriten. Vi har bara fått mindre av den…

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *