Hållö och vår logga

Idag gjordes en liten exkursion till Hållö, ett par sjömil söder om Smögen. Vi har nämligen Hållö fyr som motivet till vår vackra logga och tyckte att det var dags att åka ut och se till så att den stod kvar (sedan 1840-talet…Bohusläns första riktiga fyr).

Dagen var mild för denna sommar, med inte alltför hård vind. Vilket dock inte betyder så mycket när man befinner sig på den västliga extremen av Bohuslän – med bara hela Nordsjön utanför och Skottland som nästa landfall. Briggen Blue Bird av Hull, från Aberdeen etc, som gick i kvav utanför just Hållö… Nå.

Hållö fyr står kvar och är relativt nymålad och mycket välskött. En vacker byggnad och ett riktigt sjömärke inför angöringarna till Smögen, Kungshamn, Lysekil och Brofjorden.

Utsikterna och den mycket bohuslänska omgivningen, med sina släta, böljande hällar av röd bohusgranit gör också stort intryck. För den som är född här, är det verkligen ”hemma”.

Man kan också notera att den tydliga ton av ljust tobak som finns i vår whisky (kommer precis i slutet av hjärtat i spritkörningen), den märks också tydligt ute på Hållö. Det är en kombination av de små torvliknande bevuxna skrevorna på hällarna, kombinerat med ljung och den mycket närvarande sältan. Så ja, det är rätt på många sätt, att vi har Hållö fyr som vår logotype. Född på och formad av den salta bohuskusten som vår whisky är.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *