Råvaran

Frågan väcktes på en visning idag – ”vad är det egentligen för råvara till whisky?”

Råvaran för whisky är säd, av något slag. Från majs till korn, med mycket däremellan. Dessutom skall whisky ha lagrats på ekfat och för att producera måste även vatten och jäst ha tillsatts samt måste i ett eller annat avseende koppar eller i vart fall metall ha varit inblandat, i destillationspannorna.

Men om vi nu bortser från koppar och ek, liksom från de uppenbara vatten och jäst, så återstår alltså bara säd som råvara. För grainwhisky (en komponent i blended whisky) så är det vilken säd som helst, för Bourbon whiskey är det minst 51 procent majs osv. Men, för det som vi på Smögen Whisky producerar är det korn som är råvaran.

Detta korn är en eller annan variation på tvårdaigt vårkorn, som efter skörden har mältats och därmed blivit till (korn-) malt, vilket är rikt på både sockret maltos och på enzymer som kan fortsätta att bryta ner stärkelse i kornkärnan till mer maltos (liksom även bryta ner stärkelse i annan säd, till sockerarter som kan jäsas till alkohol). Mältningsprocessen är ett (stort) kapitel för sig, men summa summarum är maltwhisky alltså gjord på enbart vissa typer av korn som råvara – plus tidigare nämnda vatten, jäst, ek och koppar…eller för den delen den torv som man kan använda under torkningen i mältningsprocessen, vilket ger rökighet.

Man får kanske ändå säga att ”råvaran är korn” är en rätt långt dragen förenkling av verkligheten – men den är ändå helt sann!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *