Äldre = bättre?

Är äldre whisky bättre? Svaret är ”ja” – om du tillhör den normala kategorin människor. Alltsedan tidigt 1900-tal har nämligen en åldersangivelse använts som signalvärde för hur exklusivt innehållet i flaskan är. Tanken var då att den blended whisky som angavs vara 8 eller 12 år skulle motivera ett högre pris än standardblenden, som inte hade någon åldersangivelse och som troligen var 4-5 år gammal.

Innebar det att den äldre whiskyn var bättre? Svårt att säga, hur det var då, eftersom vi idag inte har kvar något åtkomligt referensmaterial. Men generellt då, är äldre bättre?

Det beror, som så ofta, på vad man menar. Mognaden i fat har ett flertal olika aspekter och är en komplex historia, som man kan läsa om i Pär Caldenbys nya bok ”Whisky!”. Men i princip så beror det mest på de ekfat som används för lagringen av whiskyn.

Ju fräschare fat, desto mer extraktion av ämnen från eken till whiskyn – och desto snabbare mognad. Storleken har också betydelse, där mindre fat betyder snabbare mognad än i större fat. Problemet är (för skottarna) att fräscha fat kostar mer pengar att köpa in och att fat man redan äger är gratis att fylla – vilket leder till att man i Skottland och på andra ställen använder många väldigt slitna fat. Slitna fat ger inte alls lika mycket extraktion, om ens någon, vilket självfallet har en avsevärd påverkan på hur whiskyn mognar. Det finns exempelvis ett fat från 1960-talet på ett känt destilleri på ön Islay – som fortfarande är tydligt omoget i tonen!

Vi på Smögen Whisky använder antingen helt nya fat, eller fat som tidigare använts bara för något annat än whisky, som Bourbon, Sherry eller det exklusiva Sauternes-vinet. Enda undantaget är sju stycken fat som tidigare innehållet både Bourbon och en mycket välkänd whisky från ön Islay, som vi använder för att kunna erbjuda en längre lagrad whisky, sådär kring 2020. Våra fräscha fat erbjuder annars whisky som kommer att mogna från 3 till 6 år, innan den är helt flygfärdig. Vi betalar en hel del mer för våra fat, men kvaliteten är värd det. Mer whisky, snabbare, med bättre kvalitet. Vem kan vara emot det?

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *