First fill hogshead

”Hogshead” (bokstavligen ”tjurskalle”) är ett traditionellt mått på en ca 250 liter stor tunna förlagring av whisky. Eller ”fat”, som det vanligen kallas. Normalt sett så är en hogshead idag ett fat som tillverkades för ett par decennier sedan, eller betydligt mer. Den har typiskt sett baserats på stavar från nedbrutna Bourbonfat, barrel, på ca 200 liter, som alltså fått offra sig för att skapa dessa något större fat.

Eftersom volymen är 25 procent större för en hogshead än för en Bourbon barrel så innebär det att gavlarna/bottnarna/huvudena på faten måste bytas ut. De från en barrel är ju helt enkelt för små. Detta kan man approchera på olika sätt, med användning av allt från helt nya ekstavar till väldigt begagnade, större dito. En hogshead görs alltså nästan aldrig från nya stavämnen, utan av begagnade dito.

Där man använt stavar från nedbrutna fresh (eller ”first fill”) Bourbon barrelsoch spätt på dess relativa aktivitet med gavlar/bottnar/huvuden av ny, oanvänd ek, så får man ett mycket tydligt aktivt fat. Trots sin relativt betydande storlek och trots att stavarna i kroppen har lakats ur av starksprit i kring 5 år. Den nya eken slår helt enkelt igenom. Resultatet kan bli sublimt (eller för all del, även rätt klumpigt). Och det blir tydligt.

På sistone har jag testat ett par first fill hogsheads, en Glenlivet 1966 och en Clynelish 1997. Väldigt olika ålder och olika förutsättningar för råspriten. Men tydliga gemensamma nämnare, i form av krämig kropp, tydliga vitekstoner, bra balans även med avsevärd fatpåverkan, kvarvarande destillatkaraktär även 44 år senare och med tydlig fatdominans samt en påtaglig fräschör.

Helt klart är detta en mycket bra typ av fat. Men de blir allt mindre vanliga, i takt med att arbetskostnaden för att arbeta om barrels till hogsheads stiger. De hogsheads som finns i cirkulation idag är dessvärre oftast flera gånger återfyllda (s.k. ”refill”-fat). De kan ge bra whisky, men alltsomoftast misslyckas de, helt enkelt.

Fatets kvalitet är avgörande för om man får en bra whisky eller inte.

You may also like...

1 Response

  1. Stig Lindberg skriver:

    Stort tack för Din Fattyper, Grundkurs! Jag har som amatör under några år försökt lära mig mer om fat och fatlagring och Din kurs var mycket kort och välskriven. Jag lärde mig mycket på kort tid!

    Med hälsningar

    Stig Lindberg i Vellinge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *