Glenlivet 1966

Själva inköpsproceduren kring den nedan provade whiskyn tillhörde nog de mindre framgångsrika kundbemötanden som Systembolaget (Nordstan, Göteborg) någonsin lyckats prestera och det skall de ha all kritik för. Man behandlar inte en kund av något slag, på det sättet. Fy skäms!

Men, whiskyn ifråga var inte vad som helst, utan en (halvflaska, praktiskt nog) Glenlivet som lades på fat redan 1966, åt eller av Gordon & Macphail, dessa nestorer bland oberoende buteljerare. Det fanns viss anledning att vänta sig en god upplevelse (post inköp, då).

Glenlivet 1966 (44 yo), first fill hogshead # 5259, Gordon & Macphail @ 44,1 % – doften är fin och djup, med gammal ek med mandel, syltad ingefära, vaniljtoner, sandelträ och viss elegant maltig gräsighet (23/25). Smaken är fudge och vitek med mandelton, lätt syrliga frukter, fräscht gräs och typisk gammal-fats-kokos-ton (23/25). Mer vitek i eftersmaken men nu med mer marsipantouch, lätt syrlig fruktighet igen, plus ljusa kryddor och aningenbitterhet av tanniner/ålder (21/25). En klart elegant fatdominans utan snedsteg, rätt lång utveckling, om än återhållen (22/25). Sammanfattningen är ”elegant mandel och nyslaget gräs”. Totalbetyget är 89/100.

Det finns troligen kvar flaskor på de mer välsorterade av monopolets butiker. Gillar man Glenlivet-stilen, så är detta en mycket bra whisky.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *