Macallan 19 yo

En bekännelse är att jag tillhör de, möjligen få, människor som menar att Macallan som whisky är tämligen överreklamerad och att dess status och aura bygger till en förskräckligt stor del på ren marknadsföring. Men, samtidigt skall det erkännas att de är ett av få destillerier som verkligen lägger en hel del pengar på bra fat, vilket i vissa buteljeringar definitivt slår igenom och erbjuder en mycket bra whisky. Det handlar då om fräscha sherryfat (där destillatet i sig helt klart spelar en sekundär roll).

Därför var det ju en smula lockande att inhandla och sedan prova…

Macallan 19 yo, fresh Sherry butt (Scotch Malt Whisky Society 24.119) @ 53,8 % – doften är klar, med rostade nötter och rostad ek, ren och fin Oloroso-Sherry samt särskilt med vatten en lättare fruktighet från malten (destillatet, minsann!). Smaken har apelsinskal, apelsinmousse, valnötter, muskot och en smula örtighet. Eftersmaken fortsätter med mer apelsinskal, ek med ingefärstoner samt en puff av svavelrök (säkert från fatet!). En intensiv men ändå lätt handlagande Macallan, relativt oljig och troligen från viteksfat. Sammanfattningen är ”nötter och apelsinskal” och totalbetyget 86/100, där det kan noteras att eftersmaken drar ned snittet pga den iofs lätta men ändå uppenbara svaveltonen.

En fullt habil whisky, men det finns bättre i den här prisklassen. Kan någon förresten motivera, på materiell grund, varför Macallan 18 yo kostar dubbelt så mycket som Highland Park 18 yo på detaljhandelsmonopolet (Systemet), när de båda är från samma producent?

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *