Millburn 1978

Millburn 1978 (30 yo), Gordon & Macphail @ 46 % – städad doft med tydliga toner av JO äppeljuice, vitek med både lite vanilj och lite ingefära samt vag maltighet. Smaken ger sötma av malt, mer äpple, mörk fudge samt lätta vitekstoner med en aning ingefära igen. Eftersmaken är helt konsekvent men bjuder på lite mer rostad ek och sent kommer torkat äpple fram. En klart lätt och ren karaktär, med viss ”gammalhet” och trivselfaktor, men något timid för en 30 år gammal maltwhisky från just Millburn. Sammanfattning: ”äpple och vitek”. Betyg: 84/100

Millburn var ett traditionellt destilleri som låg i Inverness, huvudstaden i högländerna. Det lades ner 1985 och är nu rivet. Det är inte ofta man idag stöter på whisky från Millburn så det är alltid intressant att prova, för den stod som regel för en relativt kraftfull och traditionell höglandsstil på whiskyn. Så dock inte riktigt i det här fallet, där karaktären mer är besläktad med den typiska Speyside-stilen, d.v.s. lättare och mer fruktig i grundtonen. Men produktionen på MIllburn hade lite rykte om sig att vara variabel och det här kan vara ett exempel på det – utan, skall det sägas, att det på något sätt är annat än en bra whisky i sig.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *