Skumdämpare?

Ett par gånger har vi under veckan fått frågan om vi inte använder skumdämpare, för att stävja (de ofta rätt kraftiga) tendenserna till skumning, när mäsken kokar upp i mäskpannan.

Användandet av skumdämpare är utbrett inom de flesta industrier där något kan skumma. Det gäller även maltwhiskyindustrin och även för stora och erkända single malts…men det är något som det talas mycket lite om. Anledningen är (givetvis) att den typen av produkter är allt annat än romantiska till sitt skimmer. Oparfymerad tvål har använts, liksom mer ”professionella” skumdämpare. De sägs inte ge någon bismak eller karaktär till whiskyn.

Emellertid är vi – föga förvånande – lagda åt det mer konservativa hållet här. Man kan mycket väl klara sig utan skumdämpare, förutsatt att man har god kontroll över uppkoket för mäskpannan. Saknar man den kontrollen, då har man problem. Har man den, så handlar det om ca tio minuter där uppmärksamhet och vissa åtgärder krävs, för att förhindra överkokning och ett mycket digert städarbete. Vi föredrar att bara använda malt, vatten och jäst i vår whisky. Skumdämpare och (i buteljeringsstadiet) sockerkulör för att ge färg, det är tillsatser och knappast av något positivt slag heller.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *