Sv. Eldvatten: Clynelish 1997

Den oberoende buteljeraren Svenska Eldvatten kommer från den 1 september 2012 att släppa en ny buteljering via Systembolagets beställningssortiment: Clynelish 1997.

Clynelish har för mig en sorts synonymmed en långsamt mognande whisky, som å andra sidan kan nå riktigt hög ålder med bibehållet behag. Hög kvalitet, men långsamt, så att säga. Att då få en 15-årig Clynelish i handen gör omedelbart att man får frågetecken i skallen – har detta varit ett tillräckligt aktivt fat för att detta skall ha hunnit bli en bra whisky? Och variationer på det temat.

Clynelish 15 yo (1997-2012), first fill american white oak hogshead # 5722 @ 57 % – doften är direkt sockerkaka med lätta saltsänkt, följd av gröna äpplen och omedelbart därpå tydlig vitek med ingefära och givetvis vaniljtoner; därefter torrt gräs och lätta senapstoner från destillatet (23/25). Smaken är krämig, med maltighet, torrt gräs, fräscha ektoner med ingefära och sötmandel samt mer gröna äpplen (22/25). Gräsigheten består i eftersmaken, med ökande sötmandel, nu med skal, liksom torkade gröna äpplen och en lätt sälta (22/25). Fräsch, krämig, mogen och vital, klart expressiv (23/25). Sammanfattningen är ”fräsch och krämig vitek med gräsighet” (vilket kanske låter jättetrist, men så blev det, i alla fall…). Totalbetyget är 90/100.

En överraskande bra Clynelish för sin ålder och en utmärkt whisky i vilket sällskap som helst!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *