Temperaturvariationer

Vi har fått frågan förut: skall lagerhuset ha en konstant eller en variabel temperatur? Ibland mer direkt ställd, som: skall inte lagerhuset ha en jämn temperatur?

Svaret är nej. Den som frågar en skotte av den mer erfarna (äldre) stammen finner att det som förespråkas är den äldre typen av lagerhus (dunnagelagerhus) och de skall absolut inte vara temperaturkontrollerade. Istället tillåts årstidernas och även dygnets variationer i temperatur att påverka whiskyn under dess mognad, genom att kyla får volymen att krympa ihop och bli mer kompakt, medans värme får volymen inne i faten att expandera. Genom att volymens densitet förändras på detta sätt så kommer faten av nödvändighet också att ”andas” in luft från utsidan fatet – vilket blir en viktig del av den motor för mognad som faten erbjuder whiskyn.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *