Cragganmore 18 yo (SMWS 37.51)

The Scotch Malt Whisky Society, eller ”SMWS” som det normalt kallas, var ursprungligen en ideell förening för whiskyentusiaster runt Edinburgh. Den startades för sådär 30 år sedan och kom fram till att det fanns så mycket bra whisky som bara väntade på att buteljeras som single casks, istället för att blandas bort i en eller annan blended whisky (eller för den delen i någon av de då inte särskilt storsäljande standardmaltwhiskies som fanns). För att slippa ifrån problem med varumärkesfrågor till destillerinamnen, så tog de dessutom fram en kod för sina whiskies. Den är tvåställig, där varje destilleri ges ett löpnummer (som 37 för just Cragganmore, som alltså var 37:de destilleri man köpte ett fat från), följt av en punkt och ett nytt löpnummer därefter, som indikerar vilket fat i ordningen det gäller, från just det destilleriet. Enkelt och bra. Nyckeln till koderna finner man enkelt på nätet, exempelvis genom att slå in ”SMWS code key” på Google.

Nåväl, denna gång gäller det alltså en Cragganmore. Normalt finner man Cragganmore bara som 12-åring och ”Distillers Edition” från ägaren, Diageo. Cragganmore var med bland de ursprungliga Six Classic Malts som Diageos föregångare lanserade kring 1990 och den är mycket uppskattad av blenders. Inte så märkligt, för det är en mycket bra och dessutom karaktärsfull whisky. Men det har alltså gjort den relativt ovanlig från oberoende buteljerare. Detta var en anledning att köpa just den här:

Cragganmore 18 yo, SMWS 37.51, first fill Sherry butt @ 60 % – fruktig och nötig, intensiv doft på tydlig bas av Sherry, med kardemumma, blommighet och möbelpolityr; en fullpoängare. Smaken erbjuder ek med tyngd men ändå elegans, apelsinskal och viss torr maltighet. Eftersmaken fortsätter med mustiga kryddor, kartig men flödande fruktighet, tobak och rostad malt samt en aning sälta (tanniner i eken). Allmänt är det uppenbart att detta var ett sherryfat av yppersta klass, med balans, intensitet och stor karaktär; ”nötter och frukt från Jerez”. Betyg: 93/100

Som jag antytt ovan är Cragganmore alltså ett mycket bra destillat. Här har det parats med ett riktigt bra fat, som fått ligga lagom länge – jag tror inte att det hade vunnit någonting på att ligga längre än så här och 18 år är en klart lång lagringstid. Kanske hade den varit än bättre runt 10-12 år, till och med? Lite mindre enorm kraft hade det varit, men det kanske hade varit ännu bättre? Nåväl, detta är en extremt bra sherrylagrad whisky.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *