Glenrothes 35 yo

Ibland får man en riktig gamling framför sig – inte alltid med bibehållen fräschör och kvalitet. Whisky blir inte alltid bättre ju äldre den är. Tvärtom kan den radikalt försämras om förutsättningarna inte är absolut rätt.

I det här fallet har det gått bra. Av en god vän (tack Hasse!) erbjöds ett prov på en buteljering från 2004, gjord av Single Malts Direct, av denna Glenrothes 1968 (alltså 35 år gammal). Styrkan är 40,3 % och därmed mycket nära lägsta tillåtna styrka. Glenrothes ligger för övrigt i Speyside-området.

Doft: tropisk frukt, nyhyvlad fura, kokos, läder och en parfymig blommighet. Smak: djup fruktighet, blandade ektoner, nyslaget gräs och kokosmjölk. Eftersmak: tydligare ek av aromatiskt slag, limeskal, mjölksötma och sent en viss uttorkande effekt, trots den låga styrkan. Övrigt: tydligt högmogen whisky med betydande vänlighet, om än lite återhållen; ”blandad kompott på ek och ljus frukt”. Betyg: 87/100

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *