Nitar

Det kan ha nämnt förut, någon gång, men i alla fall: nitar. Detta med nitar är inte vad som helst. När det gäller tunnband på Bourbonfat. På bälten etc kan de med viss fördel vara frånvarande. Men på tunnband behövs det nitar, ty annars går det inte så bra.

Men nitarna på Bourbonfaten talar faktiskt också om för dig var ett fat är byggt. Nitarna har nämligen som regel bokstäver inpräglade. Varje tunnband har två nitar och de bokstavspar vi har sett här hos oss (på våra Makers Mark-fat) är B+B för Bluegrass Cooperage, K+Y för Kentucky Cooperage och M+O för Montana Cooperage (tror jag det skall vara).

 

Dagens triviakunskap, kan man tycka? Jo. Men. Faktiskt syns och doftas det en viss skillnad i karaktär på de här faten, beroende på vilket tunnbinderi som har gjort dem. Nu kan förvisso kolningsgrad och plats i lagerhusen i Kentucky skilja sig åt och vara den verkliga orsaken till skillnaderna, men våra K+Y ter sig mer vaniljstinna än de mer krispigt fräscha B+B. Skall bli intressant att se om det sedan blir någon klar linje i skillnaderna, som mogen whisky!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *