Att dofta på whisky

När man skall prova en whisky, på en provning eller hemma, eller än hellre när man arbetar med den, så är det näsan som skall utföra jobbet. Vårt doftsinne är många gåner känsligare och bättre som verktyg, än smaksinnet. Förvisso finns det vissa benefika effekter som kräver avsmakning, men nyanserna fångar man alltså med näsan.

Men, hur doftar man då? Frågan ställdes tidigare idag, av en besökare.

Man bör ha lagom mängd whisky i ett glas och det skall vara ett glas av rätt typ. Helst ett rent tulpanformat glas med ca 12-15 cl volym och alltså med trängre öppning än midja. Doftning sker sedan lämpligen genom en serie av korta inandningar, med utandningar genom näsan, så att doften får passera genom näsan flera gånger och så att säga täcka in alla de sensorer som vi har. Vidare bör man undvika att gå för nära whiskyn, d.v.s. man skall inte sticka ner näsan i glaset (annat än om whiskyn är väldigt ”tyst” av sig, alltså försiktig i doften). Risken är att man bränner doftsinnet rätt rejält, om man går ner i glaset och sniffar, för nära den ibland väldigt karaktärsstarka whiskyn.

Sedan är det egentligen bara övning som gäller. Mycket övning.

Det är ett himla jobb, men någon måste ju göra det, inte sant?

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *