Kavalan, provsmakning

Kavalan, eller King Car som det också heter, är ett några år gammalt destilleri på Taiwan. Det är mycket seriöst utfört och stort. En av tankarna är att utnyttja det varma klimatet för att nå snabb mognad hos whiskyn – ungefär som Amrut gjort i Bangalore, Indien. Men, har det då fungerat? Tacksamt nog har två buteljeringar passerat förbi näsan:

KAVALAN (40 %) – tydligt fruktig doft, citruslik estrighet, lätt syrlig känsla, blommighet och återhållen ek med lite vanilj. Smaken är honungslik, mogen frukt, finstämd ek och ren malt. Ökande ingefära och muskot från eken, bas av mogen frukt i eftersmaken. Väl balanserad, yppig, fräsch ungdom med mognad; ”mogen frukt och klarhet”. Betyg: 85

KAVALAN ”Solist” (58,2 %) Bourbon barrel – doft med maltighet och tydliga Bourboninfluenser, lakrits, vanilj, mandel, söta citroner, viss parfym; med vatten lite läder och sågspån. Smaken har krämig vanilj och blommig malt. Eftersmaken ger tydlig vitek med vanilj, blommighet och lite ingefära. Intensitet med lätt kropp och mognad, kraftigt fat; ”blommighet och vanilj”. Betyg: 83/100

Med andra ord, mycket kompetent genomfört, för whiskyn här är bara precis över gränsen för vad vi kallar whisky, d.v.s. tre år. En skotsk liknelse är väl att det ter sig som en mjuk och behaglig Speysider. Intressantär också att standardutgåvan upplevdes som klart bättre än ”Solist” (single cask), trots den beskedliga styrkan om 40 %.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *