Littlemill 21 yo

Littlemill var ett destilleri utanför Glasgow, således inom regionen Lowlands. Det stängdes i början av 1990-talet och har sedermera rivits. Dess malt förekom tidigare ofta som 8 årig, men finns nu som en (nominellt) 12-årig buteljering, som dock givetvis lär vara klart äldre än så. Många har uppskattat Littlemill – men det skall erkännas att jag själv absolut inte har varit en av dem, utan oftast har funnit den vara märkligt söt och med en lätt kemisk biton.

Tack därför till Johan, för val av ett lite mer utmanande sample att testa.

Littlemill 21 yo (1990-2012; cask # 35; Whiskybroker.co.uk) @ 55,1 % – viss maltighet i doften, med typisk men lätt sötma, tydliga tecken på ett återfyllt viteksfat med lite lägre aktivitet, med mer sötmandel än vanilj. Smaken ger mer vanilj, ingefära, sötmandel igen, plus maltsötma och lite läder. Eftersmaken är mer malt och läder, med en nu uttalad men torr sötma och viss hetta från faten. En whisky med tydlig mognad och avrundning, men ändå uppkäftigt speciell, i allra högsta grad. Sammanfattningen är ”maltsötma och het sötmandel”. Betyg: 86/100

Med lätthet den bästa Littlemill som jag har haft förmånen/chansen att prova. Gott så!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *