Bruichladdich, whiskyprovning m.m.

I förra veckan höll jag i en provning på temat Bruichladdich. Detta destilleri på ön Islays västra halva, med dess färgstarka personal, har alltid legat mig varmt om hjärtat. Delvis har det berott på att det varit så trevligt att besöka och att det med tiden vuxit fram riktigt goda kontakter där. Men i grunden beror det på kvalitet och karaktär hos den whisky som man erbjudit, från 1990-talet (då den var sällsynt förekommande) och till dags dato. Bruichladdich sägs vara den maltwhisky som Ileachs (de boende på ön) själva oftast föredrar.

Kvaliteten på och karaktären hos whiskyn har heller inte tagit skada av att Bruichladdich sedan 2001 ägdes av de som också körde det igen, efter att det hamnat i malpåse 1995. Först nu börjar den whiskyn att i skotskt normala åldrar (från 10 år) komma ut på marknaden, men den är föregången av ett relativt stort antal buteljeringar av ”The Laddie” (whisky efter år 2000) vid yngre åldrar, som tydligt har markerat att stark och distinkt karaktär stod högst på dagordningen, utan att kvaliteten gått ner, utan tvärtom upp.

Notera att vi här inte talar om de i sig alldeles ypperliga alternativa destillaten i form av hårt torvrökta Port Charlotte (en favorit), extremt torvtyngda men ändå eleganta Octomore, trippeldestillerade Trestarig, kvadruppeldestillerade X4 (annorlunda delikatess) eller för den delen de ovanligare Rhinns eller Lochindaal. Eller något annat som de provat på. Nej, vi talar om den vanliga Bruichladdich, d.v.s. den i stort sett orökiga Islay, så som man normalt sett den sedan 1963 – före dess var även Bruichladdich tydligt torvrökt, vilket idag går vidare i Port Charlotte-destillatet.

Så lite av en paradox eller snopen kursändring är det förstås, att Bruichladdich nu (återigen) ägs av en stor, internationell aktör i spritbranschen. Detta efter att Rémy Cointreau sommaren 2012 köpte destilleriet för £ 58 miljoner. En svindlande summa, tillräcklig för att knäcka den envisa självständigheten på affärsnivån. Men, denna kapitalstarka och stora aktör ger också större möjligheter att utveckla både whisky och affärsverksamhet. Ryktet säger att det jublades även på destilleriet och att man har fått instruktionen att fortsätta som man gjort. Bara med en större ryggsäck pengar bakom sig… Kvalitetsmässigt borde det inte kunna gå fel.

Temat för denna renodlade Bruichladdichprovning var i alla fall att jämföra de för året nya standardbuteljeringarna av The Laddie (alltså de nya buteljeringarna) med de som gavs ut tidigare under 2000-talet (nedan benämnda Bruichladdich) och som alltså baserats på destillat från de tidigare ägarna, före 1995. Vad har hänt, ungefär?

BRUICHLADDICH 12 yrs, 2nd Edition, 46 % – Doft: hav, refill US oak, torkad ljus frukt, lite senapsfrön, återhållsam, mycket lätt torvighet. Smak: torr fudge och ljus frukt, lätt ton av tång och citrusskal. Eftersmak: vekare frukt, lätt sälta, slitna fat, champinjon/dunnage, russin. Övrigt: återhållsam, tydligt slitna fat; ”torkad ljus frukt och sälta”. Betyg: 82

LADDIE ”TEN”, 46 % – Doft: hav, fräscha fat av både Bourbon och Sherrytyp, nytt läder eller hud, lätt torvighet. Smak: krydda av malt och fat, anis/läder, torkad frukt, sötmandel. Eftersmak: apelsin av det mer söta slaget, anis, blommighet, viss sälta. Övrigt: fylligare, oljigare, kaxigare, med alla mätare vridna strax över 10; ”malt och saltstänkta ängar”. Betyg: 88 (har haft den första batchen på 90)

BRUICHLADDICH 17 yo XVII, 46 % – Doft: fruktighet med djup, viss blommighet och sälta, intensitet, laktostoner. Smak: hav, svettiga frukter, malt med skaltoner, övermogen mango. Eftersmak: kvardröjande övermogen mango, blommighet och saltstänk. Övrigt: relativt lätt och tunn, men med tryck i; ”blommor och svettig frukt”. Betyg: 85

LADDIE ”SIXTEEN”, 46 % – Doft: krämig, vanilj och malt, kokt frukt eller syltig, aromatisk med nejlika och muskot, lätt anis. Smak: ek med lätt syrlig vanilj och ingefära, övermogen fruktkompott, tång. Eftersmak: mer påtaglig sälta och maltighet, viss ton av tång och läder (svavel?). Övrigt: krämig med bra djup, fruktdominerad, mycket drickbar; ”krämig frukt och tång”. Betyg: 88

BRUICHLADDICH 22 yrs (1988), 46 %, Signatory Vintage UCF (Bourbon hogsheads) – Doft: lättsam mognad med ljusa frukter, återhållsam fatkaraktär med ton av jordkällare, vanilj och lite ingefära, persiko-passion, läder och blommighet. Smak: torr och elegant återhållsam sälta, persikoton, vanilj, malt och rosenvatten. Eftersmak: malt, persika, sälta, som klingar av. Övrigt: lätt, fruktdominerad, torr; ”torr och återfylld persiko-passion”. Betyg: 85

LADDIE ”TWENTYTWO”, 46 % – Doft: Coca Cola, bärig sylt, viss blommighet, vanilj, stort djup. Smak: ljus frukt, vanilj, ekspån, maltkärnor, passionsfrukt. Eftersmak: framväxande fattoner med kola, tång, pomerans och mynta; maltighet och passion. Övrigt: djup, tydlig men elegant fatkaraktär, komplexitet; ”Coca Cola och passionsfruktsblomma”. Betyg: 88

Som synes föredrog jag själv de tre nya ”Laddie”-versionerna, framför de äldre. 17-åringen presterade inte lika fantastiskt bra som den finns kvar i minnet, vilket förmodligen beror på batchvariationer mellan olika buteljeringar. Samma gäller egentligen också den nya Ten, som var ännu vassare i den allra första batchen som släpptes, sent 2011. Men, den är även i denna batch en mycket bra whisky och är den jag själv valde till vinnare för kvällen. Min egen tvåa är Laddie Sixteen för dess tydliga fruktighets skull, medan Laddie Twentytwo som trea är en helt annan typ av mycket högmogen whisky, men där det kanske funnits något fat som var lite svagare.

Den allmänna röstningen valde mycket tydligt fram Laddie Twentytwo som vinnare, med god distans till tvåan som var Laddie Sixteen, något tätare följd av Laddie Ten. Bruichladdich 17 yo fick inte en enda röst (bara de tre främsta fick poäng), medan 12 yo och 22 yo låg helt nära varandra, en bit bakom den nya Ten.

Alltså var min favorit den yngsta whiskyn. Tillika den enda som helt igenom varit producerad sedan återstarten 2001. Det bådar mycket gott för framtiden. Som om det var någon överraskning…

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *