Clynelish 16 yo (+ en rom!)

Har nyligen kommit över ett par små provflaskor av de nya buteljeringarna som Svenska Eldvatten släppt i dagarna (i Systembolagets beställningssortiment): en Clynelish från 1996 som legat hela sin tid på en first fill Sherry butt (500 ltr volym) och som är 16 år gammal, samt något så exotiskt som en single cask rom från nedlagda destilleriet Caroni. Nu är yours truly inte någon romexpert, men har man möjligheten, så kan man i alla fall forma en åsikt, ehuru whiskyfärgad den blir.

(Apropå whiskyfärg så är för övrigt den vackra mörkt bruna färgen i stort sett identisk på de här båda, trots att en legat på Sherryfat och en på en f.d. Bourbon barrel.)

Clynelish 16 yo (1996-2012) @ 57,2 % – tydliga toner av Sherryfat med dragning åt russintoner i doften, med örter, rostade apelsinskal, nejlika, kanel och lite havskänsla. Djup fruktighet i smaken, men också rökelse, apelsinskal, mer örter och en lätt sälta. Torrare eftersmak med skal av apelsin igen, men även skal av äpple samt en lätt och ekig kryddighet. Mycket fatdominerad men utan att gå till överdrift, mycket aromatisk och närmast en idealisk stil för den som är svag för s.k. ”Sherrymonster”. Betyg: 88/100

Caroni 15 yo (1997-2012) @ 61,8 % – doft på estrig ek, syrlig örtighet, korvskinn (!), kardemumma och en bakomliggande sötma, stor tyngd. Smak på vitek med vanilj, kokos och ingefära, samt lätt bitterhet som av skaltoner och därtill kakao. Tydligare toner av kanderat socker i eftersmaken och en klar men inte överväldigande ekighet. Tung och intensiv stil med stor fatpåverkan och god balans. För min del klart bra – särskilt för att vara en rom! (inget sifferbetyg, pga att rom inte ligger inom expertområdet)

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *