Luftkylning (?)

Efter ett inlägg på Facebook-sidan idag om att den kalla luften fick pannorna att bete sig välartat, så har det kommit ett par frågor på temat ”vadå luftkylning?”

Jo, pannornas kondensorer är vattenkylda. I vårt fall är de s.k. skalrörskondensorer som har ett paket med 17 st kallvattenrör inne i en stor koppartub, vilket gör att de heta spritångorna kondenseras till vätska när de kommer in i paketet med kalla rör. Man kan också ha en gammaldags s.k. orm, eller ”worm (tub)” på engelska, där ångorna leds genom ett enda rör, som slingrar sig neråt genom ett stort kar med strömmande vatten.

Vattenkylningen är helt kritiskt viktig. Utan kallvatten, ingen whiskyproduktion. Men, för att vi skall kunna få en bra whisky och faktiskt ens kunna dra någon nytta av pannornas utformning, så krävs det också att det förekommer en rätt betydande luftkylning. Men varför då, undrar ni?

Jo, när ångorna stiger upp från vätskan nere i pannans kittel, så är de mycket starkare än vätskans alkoholhalt. Detta då etanol har en lägre kokpunkt än vatten och är mer benäget att lämna vätskefasen. Men med den etanol och det vatten som stiger uppåt som ånga så följer även arom- och smakämnen, d.v.s. föroreningar. En del vill man ha, andra inte och somliga bara lite av. Alla dessa ämnen soms tiger uppåt som ånga har olika kokpunkter och massa. Det är detta man utnyttjar för att få fram en bra karaktär på råspriten. De ämnen som har hög kokpunkt och är tyngre, som t.ex. vatten eller högre alkoholer, är mer benägna än etanol, när det gäller att återgå till vätskefas om de kyls ner. Eftersom pannorna är gjorda av koppar – som leder värme väldigt bra – så kommer insidan av pannhalsarna att vara lite svalare än ångorna mitt inne i halsen. De tyngre delarna av ångorna som nuddar halsens insida kommer därför att löpa stor risk att bli vätska igen, varpå de rinner tillbaka ner i kitteln för eventuellt nytt uppkok. Bara de renare ångorna lyckas ta sig hela vägen över krönet på pannhalsarna och in i kondensorn.

Det som åstadkommer denna s.k. reflux är just luftens kylning av pannhalsarnas utsida. Alltså, ju kallare luft, desto större avkylning och desto mer refluxverkan och därmed också rening. En effekt av detta kan vara att man får en något starkare råsprit på vintern, när luften är kall, eftersom etanolen inte är lika känslig som exempelvis vatten, när det gäller att återgå till vätskefas vid avkylning.

You may also like...

1 Response

  1. Pär skriver:

    Att ha ett justerbart vattenflöde runt halsen (på pannan kanske bör tilläggas, fast på sitt sätt blev det ändå dummare då) likt Fettercairn (eller Dalmore för den delen, om än annorlunda gjort) kanske inte är så dumt?
    Kan ju användas till såväl kylning som uppvärmning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *