Malt för 2013

Det är inte helt enkelt att få tag i en nischad produkt som hårt torvrökt malt. Det är ju väldigt lite av den totala produktionen av malt för destilleriändamål som torkas och röks över torveld idag. Inte långt ifrån 100 % av malten idag är helt orökt och därmed nära nog helt fri från de fenoler som från torvröken sätter sig på maltens skal och ger den rökiga karaktären på whiskyn (själva kornet innehåller små mängder fenoler också, men inte tillräckligt för att ge någon rökig karaktär). Dessutom vill man givetvis köpa bästa tänkbara malt, till ett bra pris (dock knappast till ”bästa” pris). För att lyckas med allt detta krävs för det första en mycket god framförhållning och för det andra hårt arbete med att jämföra produkt och prissättning.

Vi har nu under alla omständigheter tecknat avtal om leveranser av vår föredragna skotska torvrökta malt (HPDM – Heavily Peated Distilling Malt), så produktionen under 2013 kan gå på för fullt, utan risk för stopp p.g.a. maltbrist. Däremot kan exempelvis en osvenskt het sommar leda till stopp, men då är det av kvalitetsskäl och det är en helt annan sak.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *