Några whiskytips i jultid

Så är det då kvällen före dopparedagen och en av många frågor som då inställer sig (och faktiskt ställs till oss då och då) är om whisky har någon plats på jul och, mer specifikt, på julbordet?

Att en god whisky har sin plats på jul är själv klart – det är en dryck som passar perfekt i sociala sammanhang och för kontemplation. Så i det avseendet behöver man icke leta efter alternativ.

Men mer direkt, till julbordet? Ja, den har sin plats även där. Som alternativ till snaps är en god maltwhisky egentligen överlägsen (dock inträder här rent subjektiva preferenser, så om någon av er som läser detta älskar pors, kummin, johannesört eller annan snapstinktur, tag för all del det även i år). Nåväl. Whiskyn har definitivt en bra roll att spela på julbordet.

Man kan med fördel emellertid lämna de mer exklusiva sorterna till julaftonskvällen och kontemplation eller goda diskussioner i släktens sällskap. Till julbordet kan man med fördel använda de rakare och mer karaktärstypiska (dvs ”yngre”) maltwhiskies man har tillgång till – gärna tydligt torviga, gärna tydligt sherrylagrade, eller möjligen tydligt maltiga. Däremot inte otydliga whiskies, eller egentligen blends, eftersom de oftast är för lätta och inte tydliga nog i sin karaktär, för att matcha vår julmat.

Tydligt torvrökiga whiskies (exempelvis Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Caol Ila, Port Charlotte, Talisker…) brukar passa väldigt bra till inlagd sill och överhuvud till klara sillinläggningar och både gravad och rökt fisk. Däremot kan det vara mer problematiskt med torvrökig whisky till krämigar inläggningar, som senapssill eller skärgårdssill. I de fallen kan eventuellt en rent maltig whisky passa bättre, i den mån det går att finna en bra kombination med den typen av sill. Till de olika kötträtterna är det i mycket en smaksak vilket som passar just dig bäst, men personligen kan vi nog tycka att särskilt sherrylagrade whiskies (tänk Glenfarclas 105, Aberlour A’bunadh eller Mortlach 16 yo, alltså sherrylagrad whisky med kraftig kropp) passar utmärkt här. Vad gäller äggrätter bör whisky undvikas, eftersom äggen har en tendens att skämma whiskyn, oavsett sort.

Hoppas att detta var till hjälp och lite ledning – och God Jul!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *