Karuizawa 1971

I samband med en mycket speciell provning förra veckan så testades såväl den Rosebank som anmäldes i föregående blogginlägg, som den Karuizawa som nu är aktuell. Mer om huvudtemat för provningen kommer…och är väl värt en stunds väntan!

Karuizawa är ett numera nerlagt destilleri i Japan. Produktionen avsåg i huvudsak en klart kraftfull typ av maltwhisky med rökighet och som dessutom i vart fall övervägande lagrades på Sherryfat. Alltså ett upplägg som borgar för en icke helt timid maltwhisky, vilket är helt i min/vår smak. Att den nu aktuella whiskyn dessutom är bränd 1971 är en bonus, då det råkar vara mitt eget födelseår…

Japansk maltwhisky hölls länge i princip inom landet. Först nu på 2000-talet har egentligen en sakta ökande, större spridning börjat ske. Detta mycket tack vare brittiska One Drinks och franska La Maison du Whisky. Ett antal single cask-buteljeringar av klart gammal Karuizawa har ingått i de ansträngningar som blivit resultatet. De har nästan regelmässigt hålligt synnerligen hög kvalitet.

Karuizawa 1971 (37 yo) @ 64,1 % – en enorm tyngd i doften, med Sherry, plommonsylt och rök, praliner, inslag av rökelse och syrlig grapefrukt. Smaken drar i citrusväg mer mot syltade apelsinskal, fruktkompott, vanilj och malt med mandelkaraktär. Eftersmaken ger torv, tobak och Sherry med blodapelsin. Tyngd i massor, perfekt balans och enorm karaktär; ”syltad citrus och rökelse”. Samlat betyg: 97/100

Således ett extremt högt betyg. Och visst, den är inte stöpt i riktigt samma mall som den typiska skotska whiskyn, men den är oavsett det väldigt tydligt just en kraftfull maltwhisky i traditionell stil. Skall man leta någon sorts motsvarighet från Skottland skulle man kunna tänka sig en (klart) äldre Highland Park eller Talisker, d.v.s. mycket karaktär och tyngd, men inte riktigt Islay-stil på rökigheten. Oavsett vilket, så är detta en helt lysande whisky, som trots den för åldern oerhörda styrkan (64,1 %) faktiskt är fullt smakbar utan spädning. Det är mognad, det.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *