Glenmorangie 12 yo (SMWS 125.50)

Den möjligen något kryptiska förkortningen i rubriken står för Scotch Malt Whisky Society (SMWS). Det är väl värt att lägga på minnet, för genom dem ges det ut en räcka intressanta buteljeringar, där en del dessutom är riktigt, riktigt bra. Kolla gärna på smws.com för mer info (eller smws.se för den svenska franchisen, som drivs av Bergslagens destilleri).

SMWS ägs sedan ett antal år tillbaka av Glenmorangie plc (som i sin tur ägs av Louis Vuitton Möet Hennessy). I och med förvärvet kom möjligheten att ge ut Glenmorangies whisky genom SMWS – något som tidigare inte hade medgetts av Glenmorangie. Men nu finns det en ny Glenmo med på var och varannan ny buteljeringslista, inte sällan dessutom med mycket väldokumenterad och ibland annorlunda fathistorik. Denna tasting note avser just en sådan buteljering – och det kommer också att bli en relativ nedskrivning av vad som är en klart välgjord och bra, modern maltwhisky.

Glenmorangie 12 yo (SMWS 125.50) de-char toasted American oak hogshead @ 50,5 % – tydliga vitekstoner i doften, med vanilj, möbelpolish, ättiksyrlighet, rostad malt och höggradig blommighet; med vatten mer fudge. Smaken ger mycket vanilj, marsh-mallows, konserverad frukt (päron/persika/gula äpplen) samt ren vitek med mandeldominans. Fortsatt konserverad frukt i eftersmaken (persikor), krydda av ingefära och lätt vitpeppar, vit choklad och aningen viol. Väldigt vaniljig, tydligt viteksdominerad med krämighet och tjock fruktighet, men det re-aktiverade fatet har inte bara gett en klart modern och välsnickrad whisky, utan också lyft den blommighet som i klart subtil form förvisso skall finnas i Glenmorangie, vilket ter sig problematiskt för undertecknad (men kanske inte är det för just dig!). Sammanfattning: ”konserverad frukt och blommighet”. Poäng: 81/100

För min del är det blommigheten och den nästan överväldigande krämiga viteken som drar ner betyget rejält. Det här är en väldigt bra whisky – bara lite ”too much” för vissa. Jag vet flera som säkerligen skulle älska den här. Men jag stannar alltså vid att ge den ett godkänt betyg.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *