Lackade pannor

Har flera gånger fått frågan varför våra pannor inte är blanka och ljust kopparfärgade. Svaret är helt enkelt att våra pannor inte har putsats upp och sedan försetts med lack. Detta är annars mycket vanligt förekommande och ett sätt att få pannorna att se vackra ut. I vissas ögon – vi tycker att patinerade pannor ser vackra (-re) ut och ser alltså inget skäl att använda litervis med Röda Häxan för att blanka upp dem. Med tiden kommer våra pannor därför att bli allt mörkare, vartefter som kopparen oxiderar och får patina.

Det finns ett skotskt uttryck om att ”the blacker still gives the better spirit”. Innebörden är ungefär att en mer insliten och gammal panna ger en bättre sprit. Det kan förstås diskuteras om så är fallet, eftersom det beror på så många olika variabler, hur en panna fungerar och vilken kvalitet och karaktär det är på spriten från den.

Men, det finns också ett strikt vetenskapligt skäl att undvika lackade pannor. Detta utöver att kombinationen lack och livsmedel (whiskyn) knappast ter sig särskilt attraktiv i sig. Det är nämligen så att ett lager med lack på utsidan av pannan har samma effekt som en isolering, eftersom det har ett helt annat värde på värmeledningsförmågan än vad koppar har. Följden blir då att lacken innebär att ångorna kring pannans hals inte kan avge lika mycket värme till luften omkring och därmed minskar också graden av reflux, d.v.s. kondensation redan i pannans hals, med ty följande återrinning och -uppkok. Just pannornas refluxverkan är ytterst väsentlig för att få en bra råsprit av rätt karaktär.

Olackat är alltså, enligt vår enkla mening, helt klart bäst. Det är den osminkade sanningen.

You may also like...

2 Responses

  1. ovetande skriver:

    Var är bilden på era pannor? 🙂 hade passat jättebra här så man fick se dom när man inte varit på plats 🙂

  2. Stefan Carlsson skriver:

    Klart dom ska se använda ut.
    Patina är snyggt iaf så länge det inte ser skitigt ut (inge jag tror kommer hända i det här fallet)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *