Port Charlotte, 5 till 10 år

Port Charlotte var den första rökiga whiskyn som producerades efter Bruichladdichs återstart 2001, som en hyllning till det gamla Bruichladdich och den whisky som man faktiskt hade producerat fram till 1963. ”PC” som den ofta kallas har nu nått över åldern 10 år och eftersom det är en klar favoritwhisky – inte för rökigheten utan för kvaliteten – så kändes det som att det var dags för en provning på detta tema.

Man kan då göra det (relativt) lätt för sig och välja enbart de av Bruichladdich själva buteljerade versionerna i PC-serien, vilka helt enkelt kallas för PC5, PC6, PC7, PC8, PC9 och som slutpunkt nu också PC10. Även om de faktiskt finns tillgängliga så kan det också konstateras att priserna för särskilt PC5 är rätt höga idag. Så, varför inte fokusera mot single cask-buteljeringar från oberoende buteljerare, med samma åldersintervall? (För att komplettera hela linjen fick det bli en PC10 för 10-åringen, men det blir bara undantaget som bekräftar regeln här.)

Port Charlotte 5 yo @ 46 % (Alchemist) – fruktig bas med syrlighet, havstoner och givetvis rejält med fräsch torvrök. Tydlig sälta och torvrök i smaken, med lite anis. Enkel och klart behaglig, visar hur bra whiskyn är även som helt ung, men styrkan gör den faktiskt lite tunn (!). Score: 83/100

Port Charlotte 6 yo @ 66,5 % (Eidora No 8 / Whiskyauction) – mycket tydlig dragning åt charkvaror (främst korv) och en fetare typ av rök i doften. Smaken är uttalat chokladig och med vanilj från Bourbonfatet, på torr bas med mullrande torvrök. Något aromatiskt kryddig i eftersmaken (nejlika). ”Lätt rökt prinskorv och choklad”. Score: 83/100

Port Charlotte 7 yo @ 67 % (Scotch Malt Whisky Society 127.11) – tydlig frukt av mer syltig karaktär, bastupanel, torv, tobak och väldigt lätt gummiton. Kraftfull smak med sötma av grillade äpplen/päron/apelsiner, den karakteristiska gröna örtigheten samt nedtonad och relativt avrundad torvighet. Eftersmaken fortsätter i samma stil, men drar iväg något i en mer tjärig riktning (Youkonsalva). Tydlig viskositet och påfallande fin rondör, men så var detta också kvällens enda sherryfat. ”Päronmarmelad och avrundad torvbrasa”. Score 88/100.

Port Charlotte 8 yo @ 66,3 % (SMWS 127.12) – doft med tobak, äpple/päron, lätt tjära och ren torv, vitekstoner med lite vanilj samt en något blommig ton i bakgrunden. Örtig, söt tobak med kryddnejlika och fortsatt blommighet, mörk choklad och Granny Smith-äpplen i smaken. Mustigt kryddig eftersmak med fyllig ale och söt tobaksrök. Lite lättare doft, tyngre smak med bra viskositet i kroppen; är faktiskt som bäst utan vatten (!). ”Pärontobak och choklad”. Score: 89/100

Port Charlotte 9 yo @ 66,1 % (SMWS 127.18) – intensitet och på en gång rondör i doften, med karamelliga malttoner, örtig torv, kryddnejlika, lätt läderton och en grund på tutti frutti. Fyllig smak med fudge, malt, grön och örtig torv och klar fräschör. Kryddigare torvighet i eftersmaken, läder, choklad, vanilj, sötare örter samt malt. Mjuk tyngd, med djup och balans. ”Grön maltsötma och chokladig torv”. Score: 90/100

Port Charlotte ”PC10” @ 59,8 % – massiv torv slår till först i doften, med en lätt vinös fruktighet, sandelträ, rostad malt, tobak och läder, vanilj och lite kokos. Vaniljig ek är tydlig i smaken, med fruktig malt, päron, lite asklik torv och söt lakrits. Eftersmaken går åt grönt örtig torvighet, mer malt, honungsmelon och nyslaget gräs, som sedan klingar av i en maltig/torvig sötma. Klart smakintensiv med djup och en påfallande avrundad stil. ”Torv, melon och tobak”. Score: 89/100

Som synes var det överlag höga poäng och dessutom väldigt jämnt. Personliga preferenser fick därmed i stort sett fälla utslaget. Intressant nog så hölls samma provning såväl förra veckan som denna, med olika deltagare. Båda gångerna var det en mycket tydlig vinnare, men den var inte densamma… Denna veckan vann 9-åringen (SMWS 127.18), men förra veckan var det 8-åringen (SMWS 127.12). Noterbart var också att det som annars skiljde sig mest var hur deltagarna bedömde den sherrylagrade 7-åringen (SMWS 127.11), där den kom på delad andraplats förra veckan, men på en klart distanserad fjärdeplats denna vecka. Med tanke på hur jämna scorerna är för dem så är det inte så konstigt, men det stärker i alla fall mig i övertygelsen att man måste kunna vara beredd att optimera en uppställning whiskies efter den tänkta målgruppen. Vissa gillar inte (exempelvis) den kraftiga inverkan som ett fräscht sherryfat ger, medan andra fullkomligt älskar den.

Vid en sammanvägd poängberäkning blev i alla fall 9-åringen vinnaren, följd av 8-åringen, PC10, 7-åringen, 6-åringen och 5-åringen. Samtliga medverkande var helt överens om att alla whiskies var mycket bra och med ovanligt stark karaktär.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *