Girvan 1964 (grain) m.m.

Grain whisky är ”den andra beståndsdelen” i en blended whisky. Den produceras i stora volymer, i stora kolonnpannor, i en kontinuerlig process där mer mäsk tillförs i ena änden och mer råsprit kommer ut i den andra, vid runt 95 procent alkoholstyrka. Det är en tillverkningsprocess som är rena antitesen till maltwhiskyns traditionsbundna och högst måttligt effektiva brännande i pot stills. Resultatet är en mer neutral råsprit, med avsevärt färre orenheter än råsprit till maltwhisky. Men, det är inte en helt neutral sprit – bara mer neutral, i relativ bemärkelse. Det finns alltså skillnader mellan olika destillat.

Nu har det fallit sig så, att de tappra musketörerna på Svenska Eldvatten har fått fatt i en Girvan från 1964, som redan sålt slut på Systembolaget. Den är dessutom från ett sherryfat – och alltså inte bara 48 år gammal, vilket i sig är anmärkningsvärt. Mycket intressant att prova och för ett pris om runt 2000 kr ett veritabelt kap för en så gammal whisky.

För att göra det hela mer intressant så ställs den också mot en annan mycket gammal grain whisky, en Cambus som bara är 24 år gammal…

Girvan 1964 (47,9 %) ex Sherry butt – som väntat lätta frukter i doften, med en ren ekton, apelsinskal, läder från eken, kanel, kardemumma och stearin. Smaken drar på med tydlig äppelmust, muskot, polerad ek och citrusskal, främst citron. Eftersmaken är (givetvis) ekig men med stil, marmelad och mer citrusskal. Överlag är detta en mycket vällagrad och balanserad whisky, som fortfarande har kvar tydliga drag av grain whisky, den tunga fatpåverkan till trots. Score: 88/100

Cambus 1986 (54,7 %), refill hogshead – doft med vax, sötmandel, ingefära, vanilj och både färsk och konserverad frukt. Vaniljig smak med kanel, ingefära och gröna äpplen. Eftersmak med stearin och lätt rostad mandel, med mer påträngande grainkaraktär. Överlag en lätt, fruktig och något graintypiskt ”kemisk” karaktär, men vällagrad. Score: 83/100

Så, för er som inte visste det, grain whisky är inget att rynka på näsan åt. Prova gärna gammal grain whisky, som kan vara alldeles utmärkt, eller varför inte den yngre men normalt sett lysande ”Hedonism”, från buteljeraren Compass Box. Det finns också en fruktbomb till grain whisky från Cooley distillery på Irland, under namnet Greenore.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *