Highland Park cask strength

Den 1 mars släpptes en ny Highland Park på Systembolaget. Det är en buteljering som är gjord enbart för Sverige, i 35 cl flaska och utan angivande av ålder, men vid full styrka om 56 procent alkoholhalt (jämnheten i det värdet gör i och för sig att man kan misstänka en smärre justering av alkoholhalten, men det är i praktisk mening ändå en s.k. ”cask strength” whisky).

Highland Park är otvivelaktigt en av whiskyvärldens bästa, när den är på topp, så det blev självklart läge att testa den. Behändigt med en lite mindre storlek också.

Highland Park cask strength edition @ 56 % – tydligt fruktig dominans i doften (mogna Ingrid Marie och lite citrus), rostad malt, lätt rök samt fudge med rostade ektoner; mycket inbjudande doft. Smaken har ett mjukt anslag även vid full styrka, tydlig frukt dominerar, med mer rök, mynta, ingefära och ren rostad ek. Eftersmaken börjar lovande på torkad frukt från både malt och ek, med en nu något tjärig rök; dock viker eftersmaken av efter en stund och ger ett klart skarpare intryck. Mjuk och flödig whisky från fräscha fat, tyvärr sannolikt färgad med sockerkulör (för den fina ”whiskyfärgens” skull) och med en rå omognad som sticker upp trynet halvvägs igenom eftersmaken och då drar ner betyget ett antal poäng; ”tydlig ek, djup frukt, lätt rök, ung”. Betyg: 82/100

Helt klart ett mycket bra anslag och whiskyn som helhet är också bra, men den håller inte fanan högt lika effektivt genom hela eftersmaken, vilket i sig drar ner totalbetyget rätt kraftigt.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *