Talisker ”Storm”

Mission statement: Talisker är en av de personliga favoriterna, alla kategorier. Jag kommer aldrig att glömma det intryck som en 17 yo vid dryga 62 %, buteljerad av Cadenheads, gjorde på mig, en kulen höstdag för sådär 15 år sedan. Eller 50-åringen, buteljerad av G&M. Eller den syndfullt missanpassade och renblodigt geniala 20-åringen från 1982, fullmatad Sherrykärlek och unik whisky i ett. Eller, för den delen, tiden då man fick en riktigt bra kick av den vanliga 10 yo. För den kan vara riktigt riktigt bra. Så länge den inte dummats ner i karaktär och nästan mördats av E150 (sockerkulör) och dess blöta filt på egensinnigheten i Talisker (med fler).

Som läsaren nog lätt förstår så är förväntningarna på den nya Talisker ”Storm” alltså inte helt små. Tanken sägs vara att erbjuda en råare, mer oborstad och tuffare stil av Talisker. Vilket låter som ljuv musik för undertecknads tränade öron! Tydligen kommer ”Storm” att följas av ”Ruighe” senare i vår, med finish på portvinsfat. Det kan bli fantastiskt. Eller sagolikt uselt. Diageos (ägarens) blenders brukar dock vara skickliga, så även den risktagningen bör kunna hanteras. Nå, ”Storm”, då?’

Talisker ”Storm” (2013) @ 45,8 % – ingenåldersangivelse och utan att föregå själva tasting noten alltför mycket kan man därmed också ana att det finns en hyfsad andel yngre whisky i den här buteljeringen – inget ont i det, men det förutsätter gott handlag för att ta tillvara på ung whiskys tillgångar och undvika de potentiella nersidorna. Doften på ”Storm” är rotig torv, jord, salt tångruska, lätt vanilj och fruktig malt med en mycket lätt vinös ton som är lite halvmärklig. Maltig smak med vaniljig fudge, mörk choklad, ökande rök efter hand, grönt äpple och lite tång här också. So far, so good. Eftersmaken bjuder tydlig rök på medeltung nivå, sältad tutti-frutti med ökande sälta, samt mot slutet en påtaglig enkelhet med omogen kant av jord. Tuffare Talisker, bra, härligt – men var kom touchen av potatisskal (läs: det fula i Isle of Jura) egentligen från? Det är inte utan att jag misstänker en påträngande påminnelse om E150 och dess ibland starkt framträdande ”spackling” av karaktären, med ty följande simplifiering och undertryckande av karaktärer – eller helt enkelt bara en illa hopkommen vatting med för mycket omogen whisky. Om det nu inte helt enkelt är så att det förekommer en svag korkdefekt i just denna flaska. Totalbetyget är fortfarande mer än klart godkänt, men når inte alls upp till min förväntan på en Talisker med aktuellt mission statement: 82/100

Vad tycker ni där ute om ”Storm”? Ni får gärna säga till mig att jag har fått en defekt flaska, för det är egentligen vad jag vill att det skall vara…men just denna flaska är alltså en relativ besvikelse eftersom Talisker verkligen kan så mycket mer.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *