Bokslut, mässa (Göteborg)

Under fredag-lördag 12-13 april så ägde ”En öl- & whiskymässa” rum i Göteborg, på Svenska Mässan. Nu när den är över kan vi göra ett litet bokslut, i alla fall i de mer direkta delarna, och kan då konstatera följande:

1. Det var inte en dag för tidigt som den här mässan arrangerades. Det var 15 år sedan det senast ens fanns ett försök till en mässa av det här slaget, om än då i mycket mindre omfattning.

2. Intresset rent allmänt för whisky (och öl) bland göteborgarna och massor av folk från en rätt stor omkrets runt Göteborg är minst lika stort som det är på andra orter i landet. Det hade sålts över 12 000 förköpsbiljetter och det fanns stort tryck på än fler inträden.Vi har inte fått siffrorna på hur många som faktiskt kom in på mässan än, men det var riktigt bra drag direkt från start.

3. Även en mångårigt erfaren mässarrangör som Svenska Mässan har nu uppenbarligen lärt sig något nytt, nämligen att besökare på whiskymässor inte beter sig som på andra mässor, utan gärna stannar mycket längre. Detta ledde under fredagen den 12 april till att ett rätt stort antal besökare även med förköpsbiljetter, helt enkelt inte kom in, trots lång tid i kö. Detta berodde på att insläppet var fel arrangerat och underdimensionerat samt att det snabbt blev högsta tillåtna antal personer i lokalen (som dock alltjämt var rimligt luftig). Till lördagen hade dessa mycket tydliga brister åtgärdats och allt flöt mycket bra, såvitt vi kunde se.

4. Intresset för oss på Smögen Whisky var enormt. Vi stod under mycket hårt tryck från besökare hela tiden och trots att vi var minst fem och under vissa perioder till och med sju stycken från bränneriet i och kring vår monter, så hade vi fullt upp. Vi är mycket glada över den tålmodighet som alla besökare visade, där ni snällt stod och väntade på er tur, bland de tre- till femdubbla leden framför vår monter. Helt klart så är detta den bästa mässan vi varit på, sett till intresse och (kunskaps-) törst som Ni, kära besökare, visat oss.

5. Vi sålde helt slut på all råsprit vi över huvud taget hade fått med oss. Detta medförde att de olika sorterna tog slut en efter en och att det till sist bara fanns ”a choice of one” kvar, för de som kom fram senare på kvällarna till oss. Detta beklagar vi – men det bekom uppenbarligen inte Er besökare, som uttryckte lovord om våra produkter, oavsett det med tiden begränsade urvalet.

6. Uppskattning, ja. Vi hörde ett par negativa kommentarer, som jämförde vår mognande råsprit på ca 2 års ålder med whisky på över 20 års ålder, det skall erkännas. Men, det är inte att jämföra äpplen och päron, utan Åkeröäpplen och päronpaj; alltså inte samma typ av produkt. Detta försökte vi förklara och det accepterades, med följd att det provsmakades – och vips så blev även de få tvivlarna omvända. Den stora majoriteten var dock uttalat positiv och nyfiken på oss och många uttryckte uppskattande ord om vad de fick smaka på. Vår karaktär (på spriten/whiskyn) är att ha tydlig rökighet, uttalad maltighet och en kraftfull kropp med oljig avrundning. Men allt skall vara och är integrerat, vilket gjorde att även det rätt stora antal som sade sig inte gilla rök, ändå gillade våra fatprover. Alla Ni som gillar rökighet, Ni uttryckte varierande grader av översvallande beröm. (Vi väntade oss inte motsatsen, men det är alltid väldigt trevligt att få beröm!) Flera av Er uttryckte även att våra fatprover var det godaste de prövade på hela mässan. Vi bugar och tackar för detta!

7. Produkturval. Vi sålde alltså slut på all sprit vi tagit med oss (”whisky” måste vara minst tre år gammal för att få kallas så, vilket vi ännu inte nått fram till; därav användandet av beteckningen ”sprit”). Det var förstås väldigt roligt. Men när vi ser på urvalet utanför mässans miljö, så är det tydligt att även om flertalet gärna vill ha ett helt eget fat av vår sprit/whisky (30-50 liter), så är det också många som hellre vill ha en lite mindre volym, som andel i ett större fat, där vi på bränneriet samordnar andelshanteringen. Vi erbjöd också 1/20-delar i ett nyfyllt Madeirafat på 234 liter, à 5400 kr i reservationsavgift, under mässan och det var populärt; ännu finns det några andelar kvar i det fatet, om ni inte kom ihåg att lämna in beställningen under mässan – skicka i så fall snarast med post! Hursomhelst är en lärdom vi drar av detta att de större andelsfaten skall vara kvar och skall föras fram ytterligare; det är också lite enklare att få fram variationer med stora fat, eftersom det då handlar om standardstorlekar inom vin- och spritindustrin, istället för de specialbyggda småfaten.

8. Vi kommer att vara med även 2014. Givetvis. Men till dess, så önskar vi att alla Ni whiskyintresserade, inte bara i västsverige utan i hela landet, ser till att komma på besök hos oss. Se hemsidan för tider och hör gärna av er inför besöket!

You may also like...

1 Response

  1. Håkan Fernström skriver:

    Hej Pär,
    Har varit hos dig och provat godsaker, har även genom Lasse Vallins försorg fått äran att smaka din årliga skotska utgåva så nu måste jag köpa ett litet fat av dig.
    Helst hade jag önskat Madeira men nu efter mässan (som jag tyvärr missade) kanske allt kul gått åt. Har du något gott att erbjuda?

    Mvh Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *