Deanston 1996 (PNA)

”PNA” är en förkortning för ”Part Nan Angelen”, en serie med buteljeringar som den f.d. V&S-blendern Folke Andersson ligger bakom. Generellt har det varit relativt udda whiskies, men av hög kvalitet och med tydligt driven karaktär. Detta gör att man lite ser fram emot varje nytt släpp, som nu sker genom det oberoende bolaget Magni Spirits AB (och enda kanal ut på den svenska marknaden är givetvis Systembolaget).

Nu har tiden då kommit till att prova den Deanston från 1996 som man av en klok givare fick i julas (2012). Deanston är ett destilleri i södra högländerna som för en klart anonym tillvaro och vars whisky i absolut huvudsak går till blended whisky. Själv har jag egentligen alltid gillat Deanston, för dess relativt enkla och rättframa stil. Den kommer aldrig att kunna vinna en Best-of-the-Best med alla andra skotska whiskies, men den rankar enligt min mening högt på drickbarhetslistan, utan att för den sakens skull vara trist (vilket en del andra faktiskt är). Deanston syns hursomhelst inte så ofta ens från oberoende buteljerare, så det är här en välkommen chans att prova något lite nytt.

Deanston 1996 (till 2012) @ 46,2 % – doften slår emot dig med signalen ”Sherryfat!” och ger dig toner av torkad frukt, lätt men tydligt aromatisk ekkrydda, maltig grund med päron (konserverade), ljust läder och en svag ton av krut/svavel som faktiskt emellertid mest blir läskande; clementinskal och torkad aprikos framträder efter hand i den komplexa doften. Smaken är mer rakt på sak, med citrusskal, torkad frukt, nejlika, muskot, ingefära och hö. Eftersmaken ger tydligare ren ek (med nejlika), pomerans, lätt sälta med kruttonen, mörk kola och en svag fruktton som dröjer sig kvar. Denna whisky är präglad av sina fat, men med en läskande effekt till balans särskilt mot den påtagliga men ändå måttliga svaveltonen (som är relativt typisk för Sherryfat, men som i den bästa av världar inte finns där). Sammanfattning: ”torkad frukt och krut”. Betyg: 86/100

Köprekommendation, således. Trevligt också med en Deanston som är så tydligt sherryfatspåverkad (även om det skulle kunna vara en finish). Märkligt nog är den tydliga men återhållsamma svaveltonen faktiskt en tillgång. Det brukar inte vara så.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *