Eken i Sherryfat

Det här har vi säkert skrivit om tidigare i något sammanhang, men eftersom det har kommit ett par frågor om det hela på sistone, så är det läge att reda ut vilken typ av ek det är i Sherryfat.

Sherry görs i regionen Jerez de la Frontera, i södra Spanien. Det vanliga antagandet är därför att det också är spansk ek – d.v.s. europeisk skogsek (Quercus Robur) – i de fat som används för jäsning och lagring av Sherry. Europeisk skogsek ger emellertid en påtaglig aromatisk karaktär och tyngd till inte bara whisky, utan även till Sherry. Därför är den i absolut minoritet i de Botas (500 ltr) och Gordas (600 ltr) som används i Jerez. Istället är det den amerikanska viteken (Quercus Alba) som är helt dominerande i dessa stora fat. Vitek ger en mildare påverkan på Sherryn och dess typiskt dominerande drag av vaniljtoner går väl ihop med särskilt de lättare Sherrysorterna som Fino, Amontillado och Palo Cortado.

De Sherryfat som används inom whiskyindustrin är vidare nästan alltid i storleken ”Bota” (”butt” på engelska) och regelmässigt antingen byggda åt whiskydestillerierna för att sedan bara lånas ut till bodegorna ett kort tag, eller nerbyggda från gamla ”Gorda” till det något mindre enorma formatet av en butt. Detta beror sannolikt på traditionen att inom whiskyindustrin använda butts, eftersom det formatet var storleken på de transportfat som användes så länge Sherry exporterades i bulk till det då Sherrytörstiga Storbritannien. Efter en eller ett par vändor blev transportfaten liggande i brittiska hamnar, varpå skottarna fiskade upp dem (billigt). Härav den i sig lyckliga omständigheten att Sherryfat blev såpass normerande som fattyp inom whiskyindustrin – de fanns att tillgå närapå gratis.

I den mån som ett Sherryfat faktiskt är gjort av spansk ek handlar det idag som regel om ett fat som köpts direkt av ett whiskydestilleri och därpå hyrts in hos en bodega, för att mjukas upp och få mättnad av Sherry under några månaders tid. Det blir också utmärkta bra fat – men de har alltså inte egentligen använts för långtidslagring av Sherry, utan replikerar de gamla transportfaten.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *