Förkylt och whisky

Det har, som du som trogen läsare säkert har märkt, varit lite lägre aktivitet på bloggen här den senaste tiden. Dessvärre har vi varit en smula drabbade av vårförkylning. Det är långt ifrån en lämplig åkomma när man arbetar med whisky, eller för den delen bara önskar njuta av whisky. Men, det blir ett bra bloggämne av det!

Som alla vet så innebär en förkylning eller influensa eller egentligen vilken sjukdom som helst, särskilt mot ÖNH, att man förlorar förmåga att känna av ett eller flera av sina sinnen fullt ut. Förkylningen skapar både en direkt fysisk blockering av näsa och svalg, vilket tar bort mycket av förmågan att alls känna av doft och därmed även smak (mycket av det vi definierar som ”smak” är faktiskt doftrelaterat).

Fast det stannar inte där. Det blir värre. Hur då, undrar man kanske? Jo, inte nog med ett vi tappar hela eller delar av vår förmåga att alls känna någon doft (eller smak). Den begränsade förmåga att känna doft och smak som vi faktiskt kan tänkas ha kvar, den spelar oss definitivt elaka spratt. Förkylningen förvränger nämligen de dofter och smaker som vi förmår känna av. Det där favoritgodiset smakar inte alls likadant, maten lockar inte på samma sätt – och din favoritwhisky smakar definitivt inte som den borde.

Intag av whisky under förkylningstider eller pollensäsong (om man inte tagit sin antihistamin) har i ärlighetens namn mest en berusande effekt. Skall man prova något nytt eller angripa sin favoritwhisky, så är det bättre att vänta till dess man gott och väl är fri från snuva och hosta, så att kroppen är tillabaka i normalläge igen. Annars gör vi varken oss själva eller whiskyn någon tjänst!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *