Whisky och mat

Det är väl egentligen inte en särskilt ny spaning, men i samband med inköpet av ett par Highland Park (12 och 18 yo) förra veckan så blev det rätt uppenbart – det trycks mer och mer på whisky i kombination med mat. I fallet med just Highland Parks två buteljeringar så framgick det genom att den svenske importören har lagt till var sitt litet häfte, som klämts fast mellan lock och tub, alltså så att det lilla häftet hängde på utsidan av tuben, som en liten flagga. Alltid lockar det någon extra person att kika lite närmare!

I häftet fanns det några recept på maträtter, där de båda Highland Park ingick som en ingrediens. Detta är gott och väl, för whisky kan lika väl som Cognac eller liknande fungera som en smaksättare. Det är mest fråga om att kombinera rätt whisky med rätt maträtt – och i rätt mängd, för whisky kan som alla vet innehålla mycket och kraftig smak. Ett generellt tips är att inte överdosera whiskyn, för tar den över, så blir det inte särskilt gott.

Några helt egna spaningar om normalt lyckade kombinationer är torvig whisky tillsammans med sillinläggningar och exempelvis gravad lax – det blir ofta lysande (och detta sägs av en som egentligen inte gillar gravad lax). Vidare kan Cognacen eller Marsalavinet i en Tiramisu med viss fördel bytas ut mot en tungt sherryfatslagrad whisky utan rökighet, som exempelvis Glenfarclas eller Aberlour a’Bunadh; det blir då lite stramare och vuxnare karaktär som bryter fint mot den tunga sötman i efterrätten.

När det emellertid gäller att dricka whisky till mat, så är det något som känns konstlat. Visst går det att göra, men det bör ackompanjeras av stora mängder vatten, vilket egentligen gör att det är vatten som är måltidsdrycken och whiskyn en sorts kryddning man häller ovanpå det hela. Dock finns det några undantag, eftersom rätt whisky fungerar utmärkt ihop med mörk choklad av hög kvalitet (helst inte sötade praliner), liksom det ofta fungerar påfallande bra ihop med hårdostar av olika slag – exempelvis kombinationen av den nötiga och smakintensiva Old Amsterdam (långlagrad ost av Gouda-typ) och en sherryfatslagrad whisky, eller de tyngre torvrökta när de är lite äldre (tänk Lagavulin 16 yo).

Tänk också på att whisky inte är söt, annat än helt marginellt. Att kombinera whisky som dryck med någon föda som är sötare, kommer att få whiskyn att framstå som än tuffare och kanske till och med bitter. Det vinner ingen på.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *