Arran, ”Bere” 2004

I anslutning till föregående bloggpost om Bruichladdich’s buteljering gjord på s.k. ”bere” (en mycket gammal och härdig kornsort) bör också avslöjas vilket intryck som Isle of Arrans buteljering av bere från Orkney, bränd 2004, gjorde – de båda provades vid flera tillfällen, mot varandra.

Arran 2004 Orkney Bere @ 46 % – gräsig doft med tydlig malt samt frukt med främst konserverade päron. Smaken är en fruktkompott med päron, banan, krämig grädde och tydlig vanilj (från Bourbonfaten som använts). Eftersmaken ger en mer örtig ton med färsk basilika och mynta, samma bas av konserverade päron som i doften, lite aprikos samt ektoner med vanilj och ett lite hett bett av ingefära. Klart krämig och med betydande djup i karaktären, bra balans och helt full mognad samt dessutom klar elegans. Sammanfattningsvis ”krämig med gräsig malt och konserverade päron”. Betyg: 89/100.

Som framgår så var denna Arran djupt imponerande. Det som särskilt tilltalade mig var kombinationen av så tydlig elegans, med det djup och stora tryck som var i de väl balanserade smakerna.

Både denna Arran och den föregående provade Bruichladdich finns sedan 2 maj 2013 på utvalda Systembolag och är mycket väl värda en test. Detta särskilt som de erbjuder en tydlig variation på grundtemat i en maltwhisky.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *