Bruichladdich Bere 2006

”Bere” är namnet på en traditionell typ av mycket tålig men lågavkastande (och idag sällan använd) kornsort, som på sina hålla fått lite av en renässans. Den användes för att göra öl och mäsk till whisky för i världen. Föga förvånande har ett par av de mer oberoende destillerierna kikat mot denna kornsort för att se om den ger någon variation på huvudtemat. Först ut i en liten miniprovning är:

Bruichladdich 2006 Bere barley, Kynagarry Farm @ 50 % – doft med mandelbiscotti, vanilj, gräsig malt, fylliga toner av dunnagelager (jord och ek) samt högmogen nätmelon. Krämighet i smaken, med mördeg, gula äpplen, päron, tydlig vanilj, lätt örtig ton på basilika och timjan, mandelskal. Maltig bas i eftersmaken, gräsiga och jordiga toner, pepprigare timjan och ingefära, i bakgrunden konserverad frukt. Sammantaget mycket krämig, med djupa och starka karaktärer och tydlig ungdom, men också mognad; ”krämig med fruktbas och örtig krydda”. Betyg: 85/100

Nog känns det skillnad i karaktär och tyngd, relativt Bruichladdichs i sig utmärkta normala destillat. Krämigheten är tydlig i normalfallet, men här är den dominerande. Smakdjup och den tydligt maltiga och gräsigt/örtigt kryddiga grundkaraktären talar sitt tydliga språk – Bere gör skillnad. Personligen uppskattar jag den för dess starka karaktär och sitt robusta sätt. Alla gillar den nog inte, men den är helt klart ett måste för den som gillar karaktär och som vill bredda sin horisont en smula.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *