Littlemill 1992 ”PNA”

Littlemill har, skall erkännas, för egen del tidigare alltid varit en av det halvdussin eller så maltwhiskies som inte har lyckats övertyga. Detta även om andra och mer erkända namn har hyllat den som mycket bra. Men det visar väl att whisky och uppskattning är en subjektiv fråga, i mångt och mycket. Gott så.

Själva destilleriet Littlemill låg i regionen Lowlands i Skottland och grundades redan före år 1800. Det hade sedan en skiftande ägarbild och kom till slut att ingå i den grupp av destillerier som fick ge upp andan i början av 1990-talet (1992); det var faktiskt särskilt Lowlands som drabbades i den vevan, med även Bladnoch och Rosebank som stängdes (Bladnoch har sedermera återöppnats). I Littlemills fall revs vissa byggnades redan 1995 och 2004 brann sedan huvuddelen av produktionsbyggnaderna ner. Littlemill är alltså borta, i väldigt bokstavlig mening.

Således ägnar vi oss åt en smula arkeologi idag. Folke Andersson, tidigare blender på V&S och numera verksam i det lilla bolaget Magni Spirits AB, grundade för ett bra tag sedan den enkelt utformade buteljeringsserien Part Nan Angelen, eller ”PNA” (orden är gaeliska för ”änglarnas andel”, sägs det). I den serien har han fått ihop nu dryga dussinet buteljeringar från i huvudsak mer okända destillerier – och med en konsekvent hög kvalitetsnivå. Därför gläder det att nu även en Littlemill har hittat in i PNA-serien, eftersom det borde finnas förutsättningar för att uppskatta den…

Littlemill 1992 ”Part Nan Angelen” @ 46,2 % – tydlig doft med vitekstoner, skal av honungsmelon, mandelbiskvier, äppelmos och lätta toner av vanilj och kokos. Smaken domineras av fruktighet, från såväl malten som viteken; huvudintrycket är av bakade äpplen. Eftersmaken torkar till och erbjuder just torkade äpplen, lätt ingefära och blommighet, allt med en tydlig sötma och den väldigt typiska och något kemiska ton som den här whiskyn tenderar till. En habil och väl balanserad, komplett whisky, inklusive (och trots!) den speciella signaturkaraktären av kemisal och billigt godis; ”mandelbiskvier och bakade äpplen”. Betyg: 85/100

Således, en klart rekommendabel whisky som förtjänar en köprekommendation. Det har faktiskt kommit ett par ytterligare Littlemill på sistone, som mött mitt gillande, så som vanligt sitter kvalitet och god karaktär i händerna på den väljer ut och blandar faten till en viss buteljering. Det gäller att veta vad man vill och kan göra – annars blir det inte så här bra!

Den finns i skrivande stund kvar på Systembolaget, efter släppet för några dagar sedan.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *