Rosebank

Rosebank är en maltwhisky från regionen Lowlands i Skottland, d.v.s. området på fastlandet, söder om en linje dragen ungefärligen mellan Glasgow i väst och Dundee i öst. Eller, vi kanske borde säga ”var”, snarare än ”är”. Rosebank stängdes nämligen – för gott – redan 1993 och börjar nu bli allt svårare att få tag i. Anledningen till stängningen sägs ha varit en kombination av viss överkapacitet och att destilleriet låg rätt illa till, inne i bebyggelse och med dåligt med plats för lastbilar att leverera och hämta varor, liksom med begränsad lagerkapacitet. Om man däremot sett enbart till kvalitet och karaktär, så borde man ha valt ett annat destilleri att stänga ner, för Rosebank ses av många som en av de absoluta klassikerna, med självklar kvalitet och egen karaktär.

Rosebank var vidare trippeldestillerad, om än vad det sägs enligt ett lite speciellt förfarande (så som oftast är fallet med trippeldestillerade whiskies). Detta borde göra whiskyn lätt i kroppen och med subtila toner. Förvisso är Rosebank inte alltför tung, men det finns gott om rena karaktärer i den och de har dessutom både djup och längd i smaken. Stark och tydlig karaktär, typiskt settmed uttalad elegans, således.

Valborgsmässoaftonen spenderades till relativt stor del med att gå igenom sex stycken olika Rosebank. Ett hårt arbete, men någon måste (osv, osv, osv)… Här presenteras två stycken, som har dubbelkollats för säkerhets skull – vi får se om detta kan göras även med de övriga, vad det lider:

Rosebank 21 yo @ 48 % (”21” av The Whisky Exchange, mycket retro etikett) – lätta fruktiga toner på blommiga äpplen och päron, lätt läderton, gul paprika och florsocker, allt i doften. Smaken ger mer äpple (som must), päron, dagsgammalt gräsklipp, fruktsirap, kanel, gurka och fruktkärnor. Eftersmaken har mer torkad frukt, särskilt med Royal Gala-äpplen, samt honungsmelon och sandelträ. Överlag klart välbalanserad, mjuk och flödig, men med en stramare kärna; ”äpple och honungsmelon”. Betyg: 89/100

Rosebank 20 yo @ 53,8 % (Scotch Malt Whisky Society nr 25.59; refill barrel) – doft med fräsch frukt, skal och kärnhus av gröna äpplen, kanel och finstämd ren vitek. Smaken drar åt Royal Gala-äpplen, lätt ingefära av eken, vanilj, lite anis; lite mer tutti frutti efter nedspädning. Halvtorrt gräs i eftersmaken, med Läkerol, torkade äpplen och torkade päron. Återhållsam men tydlig i karaktärerna, fruktig bas med stram ryggrad och läskande omgivning; ”gröna äpplen på gräsbädd”. Betyg: 89/100

Glömde jag att nämna att av de sex Rosebank som provades var det bara en som kvalitetsmässigt egentligen skiljde sig åt (den klara vinnaren)…?

Mycket njutbart.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *