Arran 16 yo

Inspirerad av den utmärkta Arran 2004 Orkney Bere som recenserades för ett litet tag sedan har nu även den i princip helt nya Arran 16 yo införskaffats, för en genomgång. Som väl är allom bekant började Arran (eller Isle of Arran) sin produktion så sent som 1995, vilket gör denna nya 16-åring till den äldsta whiskyn som släppts så långt.

Arran 16 yo @ 46 % – doft med torr frukt, tydligt blommiga toner, nybakt bröd med viss maltig sötma, mild ek med vanilj och sötmandel samt en del citrusskal. Malt och fattoner dominerar smaken, som också har nötter, torkade äpplen, apelsinskal samt kryddig fudge och återhållsam ren ek. Eftersmaken är torrare, med dominans av ektoner och torr frukt, med en del ingefära som biter till. Inbjudande med vänliga toner i god balans, men också en karaktärsfull ryggrad; ”blommig torr frukt och ingefära”. Betyg: 87/100

Alltså ännu en mycket bra buteljering från Arran – även om deras ”2004 Orkney Bere” i undertecknads tycke var än vassare, dock med en lite annorlunda stil relativt denna klassiker.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *