Belgian Owl 4 yo

Jadå, tack än en gång till Johan, för ett sample även av belgiska Belgian Owl, som (i motsats till föregående inläggs whisky från österrikiska Reisetbauer) bränts i en mer klassisk pot still.

Belgian Owl 4 yo (46 %), fresh Bourbon cask

Ljust fruktig doft som av vinositet, viss omognad/skärpa, malt äpplen, päron, ren och mild ek med vanilj. Tydligt fruktig och lätt pepprig, maltkryddig smak där ungdomen är framträdande. Mer tydlig ek och pepprighet i lång eftersmak med ingefära, där frukten drar något mot aprikos, gurka och inte fullt utmognade päron. Relativt oljig, tydlig fatpåverkan med bibehållna destillattoner; ”Fruktvin med päron och ingefära”. Total score: 80/100

Inte en imponerande score, säger någon? Nja, 80 poäng är i undertecknads värld mer än godkänt och motsvarande en whisky som jag gärna tar en andra dram av, även om jag kanske inte skulle köpa en hel andra flaska av den för egen del. Nej, detta är en fullt godkänd ung whisky som har karaktär och väldigt tydlig grund i råvaran, malten. Den visar också vad fyra år i ett bra Bourbonfat kan göra – det är ett säkert kort, för lagring!

Relativt den samtidigt provade och i föregående blogginlägg omnämnda Reisetbauer från Östterrike så framgår här också skillnaden mellan en hybridpanna och de klassiska pot stills som Belgian Owl använder – det är mer tyngd i destillatet, mycket mer tydliga referenser till råvaran (den orökta malten) och enkelt uttryckt mer hår på bröstet. Den kommer säkert att gynnas av längre lagring än så här, men den är klart välgjord och njutbar redan i detta format. Kul!

Anmärkningsvis har Belgian Owl också köpt in två stycken utrangerade men renoverade pannor från Caperdonich distillery på Speyside. De är stora, så man planerar uppenbarligen att ha omfattande kapacitet. Ett gott tecken!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *