Fruktbomb i småfat

Eller, ja, kanske inte riktigt en ”fruktbomb”, eftersom whisky kan bli väldigt, väldigt fruktig, gärna med lång lagring på bra fat. Och särskilt vissa whiskies och då gärna i kombination med vissa typer av fat. Kombinationerna är viktiga.

Nåväl, det som avses här är att ett av de privat reserverade småfaten på ca 30 liter och i ny fransk ek, som fylldes i januari 2011, har visat sig vara en riktig fruktkaramell. Rökigheten har, såsom det ofta blir med de nya faten och deras påfallande fräschör, gått in och integrerat sig med ektonerna, som är märkbara men på en bra nivå. Maltigheten, som är vår whiskys verkliga kärna, har dock tydligt utvecklat sig åt ett rejält fruktigt håll i det här fatet. Visst, den är ung (inte ens whisky än!), men den är faktiskt riktigt skamlöst drickbar som den är just nu!

Normalt skulle den här typen av fruktighet egentligen komma från ett sherryfat av amerikansk vitek. Men det är detta som är det härliga med single casks – de varierar stort i karaktär, från ett fat till nästa!

Ladda gärna ner vår fatbeställningssedel från hemsidan, eller hör av dig till oss om du undrar något!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *